INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Донфрид: Протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите

Протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея. Това каза помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид в речта си на Бизнес закуска с Американската търговска камара.

„По време на посещението на министър-председателя във Вашингтон вицепрезидентът Харис изрази своята висока оценка за силното партньорство и приятелство между България и САЩ. Тя благодари на премиера за подкрепата на България за Украйна”, обясни Донфрид.

Помощник-държавният секретар на САЩ припомни думи на Петков за това, че са гарантирани доставките на втечнен природен газ от Щатите. И заяви: „Ние протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея”.

Според Донфрид присъствието на високопоставени представители на българското правителство на Бизнес закуската с Американската търговска камара демонстрира колко важни са двустранните търговско-икономически отношения между двете страни. Тя изрази желание те да бъдат задълбочени.

Помощник-държавният секретар коментира, че САЩ продължават да „съживяват”европейските си съюзи и партньорства, като подчерта по-голямата сила на работата заедно. „Нашият ангажимент с ЕС, НАТО, ОССЕ и други партньори е от особено значение за успеха и просперитета”, категорична е тя.

Донфрид посочи решителността на Щатите да работят за Европа и за мира по целия свят. „Целта ни е страните в региона да се развиват по своя евроатлантически път и да допринасят за това единство”, обясни тя. Като уточни, че Украйна се е оказала тест за този принцип.

Тя изтъкна важността на координацията с европейските партньори за укрепване на демокрацията и върховенството на правото в Европа и Евразия. „Трябва да отхвърлим антидемократичните тенденции и да покажем, че демокрациите могат да работят за хората. Заедно можем и трябва да се борим срещу авторитаризма, корупцията, дезинформацията, които допринасят за срива на демокрацията”, смята Донфрид.

За изграждането и развитието на трансатлантическата икономика, по думите ѝ, трябва да се работи с насърчаване на дълбоки търговски отношения, преки чуждестранни инвестиции и енергийно сътрудничество. „Нека да гарантираме, че в бъдеще никой от нашите партньори няма да бъде подложен на енергийно изнудване, каквото видяхме през тази година”, каза тя.

„Г-жа Донфрид е идеалният дипломат, защото е работила както в публичния сектор, така и извън него. Когато не си във властта, погледът е малко по-различен”, заяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа

„Тя е била президент на Германския фонд Маршал, владее отлично немски, живяла е в Германия като дете. Работила е в областта на планирането на политиките в правителството. Била е специален асистент на президента по европейските въпроси в Националния съвет по сигурността, работила е за Националния съвет по разузнаването и е отговаряла за Европа. Има огромен опит”, добави тя.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 19.05.2022 г. 11:52 ч.

Източник: Нова

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x