INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Томислав Дончев: Работят около 55-60% от икономиката

Кризата е огромен стрес тест за много системи. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНТ. Българското общество и икономика не могат да останат безкрайно дълго в карантинен режим, допълни той и подчерта, че всеки ден се правят анализи. Най-злощастният сценарий, в който можем да изпаднем, е, ако окуражени от добрите резултати свалим мерките прекалено рано и вирусът ни удари силно:

„Това би означавало, че сме нанесли двойна щета“, каза той и подчерта, че свалянето на мерките ще се случва „плавно, поетапно“.

Запитан какъв дял от икономиката работи в настоящото извънредно положение, Дончев отговори, че е точните данни е трудно да се дадат, но изтъкна, че работят „около 55-60%“.

„Кризата се отразява различно на всички. Има цели сектори, които са замръзнали в момента. Други обаче имат шансове и възможности. Някои дори значително разширяват производството си“.

Българската икономика е изключително експортно ориентирана, подчерта Дончев и предрече „допълнителни шансове“ за страната ни в дългосрочен план. Засега няма яснота какви ще бъдат „афтършоковете“ след кризата.

Стойността на безвъзмездните мерки, отпускани от държавата е „поне 2 милиарда лева“ каза той в дебат с Крум Зарков от БСП.

Дончев определи като „опростена“ системата за подпомагане на фирмите и изтъкна, че те имат широка възможност да изберат какъв тип разходи да се покриват.

Парламентът може да вземе пример от други колективни органи и депутатите да заседават дистанционно, допълни вицепремиерът. Ефективността на онлайн заседанията в МС не е намаляла, изтъкна той.


Публикувано на 25.04.2020 г. 10:40 ч.

Източник:БНР

Още по темата: