INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

337 доживотни присъди за опита за преврат в Турция

Турски съд осъди 337 пилоти и други обвинени за участие в опита за преврат в страната през 2016 г., предаде „Франс прес“, като се позова на официален документ.

В нея се посочва, че подсъдимите отговарят за убийство, нарушаване на Конституцията и опит за ликвидиране на лидера Реджеп Ердоган.

Сред тях е и бизнесменът Кемал Батмаз, за когото се твърди, че е помогнал за организацията на пуча. Той е един от хората, чието доживотно наказание е при особено строг режим.

Процесът започна в Анкара през август 2017 г. срещу 475 души. Днес 60 души са получили по-малки присъди, а 75 са били оправдани.

Събитията от юли 2016 г. дефинираха политическото развитие на южната ни съседка до наши дни, а вероятно ще имат огромна значимост и за бъдещето ѝ.

Заговорници, за които се твърди, че са свързани с живеещия в изгнание влиятелен духовник Фетхулла Гюлен, опитаха да поемат контрола над въоръжените сили на Турция, а оттам – и над централната власт. В резултат част от върховното командване беше взето за заложници, а изтребители F-16 бомбардираха парламента в Анкара, пътя към президентския дворец и сгради на полицията и специалните части в столицата.

За разлика от други подобни акции в миналото, този път се оказа, че превратаджиите нямат достатъчна подкрепа в армейските кръгове, а даже политическите противници на Ердоган се обявиха в негова подкрепа. Така за часове опитът за преврат пропадна.

В сблъсъците и при бомбардировките загинаха 251 души, а хиляди бяха ранени.

Крайният резултат е, че Реджеп Ердоган днес има по-голям контрол над властта в Турция, отколкото преди опита да бъде свален със сила.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.11.2020 г. 19:42 ч.

Редактор: Миглена Йовчева

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x