INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Доц. Виктор Йоцов: Няма смисъл да стоим извън еврото

„От въвеждането на еврото ще има позитиви. Ние сме поели задължение да приемем еврото още с влизането в Европейския съюз. С приемането на паричния съвет – преди вече близо 25 години, ние се отказахме съзнателно от паричната политика. За нас няма смисъл да стоим извън еврото, тъй като отдавна сме приели неговите принципи“.

Това коментира пред БНР доц. Виктор Йоцов, учен, икономист, университетски преподавател, бивш представител на България в Международния валутен фонд и предишен главен икономист на БНБ.

Доц. Йоцов смята, че голяма част от хората не съзнават каква промяна реално ще настъпи:

„Хората не трябва да се притесняват. Няма да има инфлация, защото няма основание за това… Става въпрос за паричен съюз на общност на богати страни. Това, че сме член на такъв съюз, носи репутация, стабилност. Това означава стабилна валута, ниски лихвени проценти“.

В предаването „12+3“ икономистът изрази съмнение, че заради политически манипулации по темата много хора се притесняват от влизане на страната ни в еврозоната.

„Хората трябва да знаят, че всичко ще протече бързо и неусетно“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.07.2021 г. 14:21 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x