INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Доц. Ангел Кунчев: Интересът към ваксините рязко нараства

За последните 1-2 дни броя на първите дози, надвишава двойно броя на реимунизациите. Интересът към ваксините рязко нараства. Ще продължим с тези усилия. Хората вече разбраха, че е важно, но го разбраха малко късно. Това заяви във Велико Търново държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

”Сега се убеждавам, че нещата се обсъждат много задълбочено във Великотърновска област. За нас беше важно да разберем защо Велико Търново влезе толкова бързо в червената зона. Различни са причините, докато в Бургас водеща е туризма, в Търговище – завръщането на граждани, които работят в чужбина. Те организираха и всички отложени смейни събития. За Велико Търново причините са комбинирани – силен туризъм и завръщащите се хора от чужбина“, коментира Главният държавен здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев сподели, че и болниците в региона са на ниво и се справят с пандемията.

” Ние разгледахме ситуацията буквално във всяка една болница. Проблемите са идентични – на първо място – проблем с персонала, включително загубата на персонал заради неяснотите по методиката на заплащането за работата с ковид, снабдяването с кислород и лекасрства. Има и оптимистични впечатления – както в Бургас, така и тук, има задържане на заболеваемостта в рамките на 3-4 дни. В болниците постъпват сравнително млади хора на 30-40 години с ниска здравна култура и здравно неосигурени. Те са за кислородно лечение още от вратата на болницата. Не са търсили помощ, не са се лекували, чакали са поледния момент”, допълни доц. Кунчев.

По думите му е рано да се правят генерални изводи.

„Не бих казал, че Велико Търново е стигнало пика и от тук нататък ще пада броя на заболелите. Не можем да имаме 100% увереност. Няма да поставям под съмнение и дискусия решението на който и да е областен щаб. Водещо е опазването на живота и здравето на гражданите”, подчерта доц. Кунчев.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.08.2021 г. 14:38 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x