INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

До края на седмицата определят правилата за влизане на чужди туристи у нас

До края на седмицата се очаква здравните власти да предложат ясни и точни правила за влизане в страната на туристите както от Европейския съюз, така и от трети страни. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова, която се срещна с представители на бранша в морската столица.

Това каза вицепремиерът в оставка и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на посещението си във Варна. От министерството на туризма са направени няколко предложение към Министерството на здравеопазването. Туристите могата да представят дигитален зелен сертификат, който удостоверява, че е извършена ваксинация, както и негативен PCR-тест. Друга алтернатива за преболедувалите коронавирусната инфекция ще бъде изследването за наличие на антитела, каза Николова.

Стана ясно,че 86 000 от общо 150 000 ,заети в туризма са подали писмена декларация,че желаят да се ваксинират,до началото на сезона те трябва да получат първа доза от ваксина по избор,а до 15 юни да приключи масовата ваксинация за целия бранш.

Важно е всички – държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса, да работят в синхрон, защото само по този начин можем да гарантираме сигурно и безопасно пътуване и почивка за туристите, както и спазване на правилата, заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на срещата си с представителите на туристическия бранш и контролните органи във Варна. В дискусията участваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, Коста Базитов, зам.- кмет на община Варна и Стоян Пасев, областен управител на Варна.

Областният управител на Варна Стоян Пасев каза, че в условията на пандемията туристическият бранш е пострадал най-много. „Секторът се крепи на съседните държави. Трябва да направим всичко възможно PCR тестовете да отпаднат преди Великден, каза  той.

Зам.-кметът на Варна Коста Базитов увери министър Николова, че варненските и регионалните структури имат готовност да се включат в инициативите за разрешаване на проблемите, свързани с отваряне на пазара на туристическите услуги.

По време на срещата бизнесът постави въпросите за начините за влизане на чужденци в България, както и издаването на визи за руските граждани. Относно чартърите бе споменато, че за април, май и юни има доста анулации и поради тази причина трябва да се действа бързо, за да се намали техният брой. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.04.2021 г. 14:38 ч.

Източник: bnr.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x