INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

До края на годината в цяла България ще има 5G мрежа

До края на годината цяла България ще бъде покрита с 5G мрежи. В края на миналата година обаче, две български общини – Балчик и Мездра, наложиха мораториум върху новото поколение мобилни комуникации, заради притесненията на хората за здравето им.

Община Балчик първа забрани за година изграждането на 5G мрежата след подписка от граждани, които имат опасения за здравето си.

В последните дни на 2020 г. Община Мездра също наложи едногодишен мораториум, но с опция да отпадне при конкретни доказателства, че технологията няма да се отрази върху здравето на хората.

5G мрежата работи в широк честотен диапазон от 24 до 72 гигахерца.

Мобилните оператори твърдят, че технологията е безвредна, тъй като се базира на общоприети световни норми и стандарти за безопасно електромагнитно излъчване.

Всички съмнения и страхове от 5G технологиите са неоснователни, категорична е Галя Маринова- изпълнителен директор на Българската асоциация на комуникационните оператори. Нормите, които са приети в България са между 40 и 100 пъти по-стриктни от тези, които са приети и препоръчани от ЕК. В този смисъл, ние нямаме никакви съмнения относно безопасността на 5G технологията.

Преносът на данни през 5G мрежата може да достигне до 2,2 гигабайта в секунда.

От министерството на транспорта увериха, че 5G мрежите ще се изграждат при спазване на най-високи стандарти за безопасност.

Очаква се 5G мрежите да дадат тласък на телемедицината, дигитализирането на градовете, изграждането на умни домове, развитието на онлайн обучителна и работна среда, разпространението на интернет до труднодостъпни региони.

Очаква се през 2030 г. и шесто поколение мобилни комуникации.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.01.2021 г. 07:54 ч.

Редактор: Миглена Йовчева

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x