INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

До две седмици ще се реши за яслите и детските градини

Това каза министър Кирил Ананиев в предаването „Неделя 150“ по-рано днес.

„Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб.“

Така пред БНР Кирил Ананиев оправда липсата си на притеснение от това, че новият законопроект ще му даде повече правомощия.

Министърът посочи два варианта за окончателно приемане на законопроектът, който ще действа след отмяна на извънредното положение на 13 май, давайки така възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за „извънредно санитарно положение“:

„Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор.“ добави Ананиев.

В предаването той подчерта, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от постигнатите медицински резултати и от данните на статистиката.

Здравният министър уточни, че след отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от Covid-19. 

„В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства“. 

За него важен въпрос, който все още остава без съгласие, е кога ще бъдат пуснати децата в детските градини и яслите. 

„До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение.“

По думите на му положението във всяко болнично заведение е различно и причините за това са различни, „затова има различни мерки, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на заболели към болници в други населени места.“

„Имаме трайна политика при решаването на проблем с човешкия ресурс. Вече втора година предлагаме на МОН увеличение на броя на местата по медицина, особено за специалността на медицинските сестри. За да можем да увеличим заплащането на специалистите по медицински грижи, вдигнахме цените на доста клинични пътеки, което ще се отрази за увеличение на заплатите на специалистите.“, заяви той. 


Публикувано на 10.05.2020 г. 13:32 ч.

Още по темата: