INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Днес пристига ваксината на „Moderna“ у нас

Днес по обяд се очаква да пристигне първата доставка от 2 400 дози от ваксината на „Moderna“ срещу Covid-19. Създадена е необходимата организация в държавната фирма „БулБио“ за приемане, съхранение и разпределение на препарата към Регионалните здравни инспекции в страната.

„БулБио“ е единственото определено място за доставката на ваксината у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител.

Ваксината на „Moderna“ се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса, до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Всички РЗИ-та разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми“, обясни още той.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на „Moderna“. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 13.01.2021 г. 07:30 ч.

Редактор: Миглена Йовчева

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x