INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Днес отбелязваме деня на градинаря

На 1 август в България се отбелязва Денят на градинаря. Денят е на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки – професионално и за удоволствие.

Освен особеното ниво на специална компетентност, градинарството изисква и определени естетически способности, които да превърнат природно красивите растения в божествени картини.

А тези, които нямат двор или голяма градина, могат да се развихрят дори и в малкия градски апартамент или тясното балконче. Да направят чудеса от цветни алпинеуми сред бетона. Трябва само обич и желание за творене с две ръце.

Градинарите си имат и свой светец – Свети мъченик Фока. Той е наричан градинар, защото си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички минаващи.

Понеже се отличавал с голяма любов към ближните и със страннолюбие, той благоустроявал повече духовната градина, отколкото веществената; процъфтявайки с благочестие и питаейки в сърцето си чисти мисли, той принасял плодове на добродетелите, така че неговата свята душа наистина можела да се нарече градина на Светия Дух.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.08.2021 г. 09:48 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x