INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Днес обсъждат критичното състояние на пътя Варна-Запад

Снимка: БНТ

Казусът с критично лошото състояние от години на пътя към най-големия пристанищен терминал в България – Варна-Запад, ще обсъждат в Девня институции, ведомства и бизнесът в Девня на 24 януари. Това съобщи за Радио Варна кметът Свилен Шитов.

Отсечката, която е с дължина около километър и половина, е осеяна с огромни дупки, някои от които са с дълбочина над 30 см. и асфалтът се рони. В същото време през него всеки ден минават няколко десетки камиони с товари. Пътят е единственият начин за пристанищните работници да стигнат до работа.

Опасният път е общинска собственост и се стопанисва от община Девня. От там обаче търсят помощ от държавата, тъй като още от 2016 г. общината кандидатства по различни програми за ремонт на отсечката, но нито веднъж не е одобрена, обяснява кметът на Девня Свилен Шитов.

Сред поканените на срещата днес са представители на финансовото, регионалното, икономическото, транспортното и екоминистерството, както и от областна управа. Участие ще вземат и представители на големия бизнес в Девня, които средногодишно изнасят няколко млн. т. товари от там.

Замисълът ми е да изпреваря приемането на бюджета и да запознаем ресорните министерства за ситуацията. Тя е крайно тежка от години, затварянето на пътя би било краен вариант, коментира Свилен Шитов.

През двата терминала на пристанището във Варна след пандемията преминават около 30 на сто от целия товароборот у нас. На Варна – Запад се падат близо 80 на сто, сочат последните статистики. Иначе казано – около една четвърт от всички товари по воден път в България.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 24.01.2022 г. 09:04 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x