INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Днес е Разпети петък!

Днес е Разпети петък – най-тъжният ден от Страстната седмица според християнството. По традиция Светата Плащеница, която символизира гроба Господен ще бъде изнесена за поклонение. Всяка година вярващите минават под нея за здраве и благополучие.

Тази година на Разпети петък Плащеницата няма да е върху маса, под която да преминават хората, за опрощаване на греховете заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Тя ще бъде вдигната от четирима души и така под нея вярващите ще преминават.

Велики петък (Разпети петък) е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.


Публикувано на 17.04.2020 г. 10:35 ч.

Автор: Миглена Йовчева

Още по темата: