INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Днес е летния Никулден, някои села край Варна празнуват

Днес отбелязваме още един празник. Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Николаѝ Мирликийски от гр. Мира в Мала Азия в гр. Бари в Италия. Българите наричат този ден “Св. Николай Летни”. 

На летен Никулден празнуват своя църковен празник селата Страшимирово и Разделна, които се намират в близост до Варна. На още много места у нас се извършват различни обреди за берекет и дъжд през годината.

Според обичая на този ден не трябва да се работи, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на Свети Никола.

По традиция на празника се правят молебени за дъжд и курбани, за да се предпази реколтата от градушка. На нивата се носят икони и се пеят песни, като се обхождат посевите заедно със свещеник. Правят се водосвети на свещени дървета, на извори и кладенци.

Както и на други пролетни празници, се изпълнява и старинният ритуал за дъжд – Пеперуда. Момите избират малко момиченце, което трябва да е сираче, и го наричат „пеперуда”. Хората вярват, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и те ще изпратят дъжд.


Публикувано на 09.05.2020 г. 15:52 ч.

Още по темата: