INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Днес е Илинден

Българската православна църква почита днес паметта на св. пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. 

Християнската църква го нарича още от древността „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.

Илия е пророк от 9 век пр. Хр., живял в Древен Израел. За него е писано в Стария завет (Юдейската Библия), Новия завет, Талмуда и Корана, също така е герой от фолклора на различни народи, включително и българския. Почитан е от юдеи, християни, мюсюлмани.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека, не се влиза в морето, защото морето взима жертва на този ден. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илия, Илиян, Илин, Искра, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия (Ιουλια).
Чества се също денят на Илинденско-Преображенското въстание в България, който се празнува на 20 юли.  

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.07.2021 г. 09:05 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x