INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Дезинфекцират столове, маси и менюта след всеки клиент на заведение във Варна

Тотална дезинфекция ще се извършва във варненските заведения, отворили за клиенти, научи Varna24.bg.

За да бъдат спазени всички изисквания за безопасност относно разпространението на коронавируса и бъде избегнат риска от зараза за клиентите, персоналът ще трябва да дезинфекцира столовете, масите и менютата след всеки клиент.

Контролът по изпълнението на изискванията е поверен на БАБХ и РЗИ във Варна. Указанията до двете институции са спуснати от главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, обясни за Varna24.bg д-р Златина Димова, директор на БАБХ Варна.

„Ще следим дали е спазено отстоянието между масите. На всеки клиент се полагат минимум 2 кв. м. , така че ако една маса е за четири човека трябва да им се полагат общо 10 кв.м. пространство.

Инспекторите на двете институции ще следят още дали се използват препаратите, които са препоръчани в указанията. Част от тях са за дезинфекция на повърхностите, а друга за стриктна хигиена на персонала и посетителите.

Стриктно ще се следи и за дезинфектирането на санитарните възли след всеки посетител. Отделно от това, задължителни са течния сапун, кърпите за еднократна употреба, тоалетна хартия и дезинфектанти в санитарните възли.

Ще се следи още за използването на маски и шлемове от персонала. Преценихме, че е по-добре сервитьорите да бъдат с шлемове, за да имат все пак комуникация с клиентите си. Ръкавиците са по желание, тъй като ни споделиха, че с ръкавици има голяма вероятност поръчката да се изплъзне и да има неприятни ситуации при обслужването. За нас също е важно обектите да имат шанса да работят и хората да имат препитание, така че се съобразяваме с трудностите, които биха срещнали служителите.

Задължително ще бъде дезинфекцирането на масите и столовете в заведението, а по наше предложение тук във Варна ще се изисква и дезинфекция на менютата, които се прелистват от много хора“, обясни д-р Златина Димова, директор на БАБХ-Варн


Публикувано на 08.05.2020 г. 08:42 ч.

Източник:varna24

Още по темата: