INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Дезинфектират Бургас с уникален препарат, осигуряващ антимикробна защита

Дезинфектират Бургас с уникален нанопрепарат, осигуряващ антимикробна защита в продължение на година. Става въпрос за продукт, който спечели награда за иновация в Германия през 2019 г. в областта „Хигиена и антимикробна защита“.

През април няколко литра от него бяха тествани на различни локации в Бургас – в автобус от градския транспорт, Спешно и Инфекциозно отделение на УМБАЛ, няколко спирки. 20 дни по-късно деканът на бургаския Медицински факултет доцент Велинов взе и изследва проби от обработените еднократно повърхности и установи, че върху тях няма развитие на болестотворни микроорганизми.

Затова оттук-нататък започва обработка с новия препарат на детски площадки, пейки в паркове, спортни зони, автобуси от градския транспорт и спирки в Бургас, предвид предстоящата отмяна на извънредното положение на 13 май. Създава се организация след това да бъдат дезинфектирани с него детските градини и ясли.

За целта Община Бургас и Дезинфекционна станция – Бургас си набавиха необходимите количества от продукта.

Новата технология следва уникален научен подход, изграждайки дълготрайна антимикробна защита чрез нанопокритие без аналог. Направени изследвания показват намаляване на микроорганизмите (вируси, бактерии, гъбички, водорасли и плесени) до 99,9 % за повече от 1 година върху третираните повърхности.

Уникалното в принципа на действие на немския препарат е физическото унищожаване, което се постига чрез 3D модел, изграждащ слой остриета срещу микроорганизмите. Положително заредените „копия“ привличат и пробиват отрицателно заредените клетъчни мембрани на микроорганизмите, като се получава елиминация без създаване на резистентност. Образува се изключително твърд защитен слой върху всякакви повърхности, който не може да бъде премахнат по никакъв начин, освен абразивно.

Всички летища и самолети в Германия се обработват с този дезинфектант. У  нас добри отзиви има за употребата му в Медицинския университет в Пловдив.

Въпросният продукт се предлага и в удобни за използване у дома и в офиса пулверизатори от 30 мл., достатъчни за покриването на 12 кв./м. площ. Може да бъде поръчан и закупен от Дезинфекционна станция – Бургас, но в ограничено количество. За контакти: тел. 056 / 862 981; e-mail: dez.stancia_bs@abv.bg.


Публикувано на 12.05.2020 г. 14:30 ч.

Още по темата: