INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Депутатите викат главния прокурор Иван Гешев

С пълно мнозинство от 167 гласа народните представители приеха декларация, с която канят главния прокурор Иван Гешев на изслушване в Народното събрание във връзка със събитията от протестите миналото лято.

Парламентът реши главният прокурор да представи доклад за разследването на полицейското насилие. Проектът на решение за внасяне на доклад бе внесен от „Демократична България“, БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. „За“ решението гласуваха 167 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 0.

Докладът трябва да бъде внесен в парламента до 20 август. Докладът трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли – 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, както и причините за забавянето на разследването.

Вчера главният прокурор излезе с позиция, че „искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт“.

„Няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната”, посочи Гешев. Той допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 17.08.2021 г. 15:03 ч.

Източник: Вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x