INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Депутатите събраха кворум без ДПС и БСП, гласуват Изборния кодекс

С кворум от 121 депутати – точно необходимият минимум, днес започна работата на Народното събрание, където ще бъде гласуван на второ четене Изборният кодекс. Това стана, след като от ДПС заявиха, че няма да се регистрират заради отстъплението на ГЕРБ от пълно машинното гласуване.

„Няма да се регистрираме днес в зала заради Изборния кодекс, предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив – създава предпоставки за хаос и фалшификации“, каза Карадайъ.

По време на регистрацията от залата отсъстваха и народните представители от БСП, които обаче влязоха в залата, когато кворумът беше събран. Още преди дни лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще се върнат само за обсъждането на машинното гласуване.

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 16.09.2020 г. 10:05 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Снимка: Пресцентър на Народното събрание

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x