INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Денков: Таксите на студентите не могат да бъдат по-ниски от 70% от средствата за издръжка на обучението

Снимка: БГНЕС

„Таксите на студентите, приети за обучение срещу заплащане, не могат да бъдат по-ниски от 70 процента от определените средства за издръжка на обучението“, обясни министърът на образованието в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Ивайло Старибрадов за формирането на таксите в Медицинските университети за студентите в платено обучение.

„Таксите в т.нар. платена форма на обучение в университетите се определят съгласно чл. 95, ал. 4 от Закона за висшето образование /ЗВО/. Към средствата за издръжка на обучението на студентите, определени от коефициента за издръжка от съответното професионално направление, се отчита и комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Тя се променя всяка година и зависи от висшето училище, в което е обучението, и се добавя размерът на годишната такса за обучение, определена ежегодно с решение на Министерския съвет“, обясни Денков. 

Той каза, че до 2018 г. коефициентът за издръжка на студент за професионалното направление „Медицина“ е бил 9,4.

„През 2018 г. работна група, с представители на Съвета на ректорите, е извършила обстоен анализ, в резултат на който коефициентът е намален на 8,5, като се счита, че той съответства на реалните разходи за издръжка на обучението по „Медицина“. След изменението на ЗВО през 2020 г., във формирането на таксата се включват и средствата, съответстващи на коефициента от комплексната оценка за качество на обучението, и според потребностите на пазара на труда за съответната година“, каза още министърът на образованието.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.08.2021 г. 16:36 ч.

Източник: Dariknews

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x