INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Денят на Слънцето

3-ти май е Международен ден на Слънцето. Като такъв се отбелязва от 1994 година по инициатива на Международната общност по слънчева енергия.

Слънцето е най-близката до Земята звезда. Заедно с цялата Слънчева система то обикаля около центъра на Млечния път за около 250 млн. години със скорост около 220 км/сек. Налягането в центъра на Слънцето е над 340 милиарда атмосфери, температурата – 13 милиона градуса по Целзий. При такива условия протича термоядрена реакция, при която водородът се превръща в хелий. Всяка секунда Слънцето изгаря 700 милиарда тона водород. Всяка секунда на Слънцето се случват около 3000 взрива, всеки от които продължава няколко минути и обхваща региони с размер колкото Земята. 

Още от древни времена Слънцето е било на особена почит сред хората. За това свидетелства и подредбата на празниците. Те са съобразени с движението му през годината, разказва директорът на Историческия музей в Стрелча Николета Петкова. 

Според историка от Софийския университет проф. Костадин Абаджиев слънчевият култ у нас е привнесен

В българския фолклор на Слънцето е приписван човешки образ. Слънчеви фигури се появяват и в архитектурата на възрожденските къщи. Освен като човешка фигура е рисувано и като познатото ни днес изображение с лъчи. 

В наши дни Слънцето е запазило митичната си сила. Тя е запазена само в легендите и народните приказки. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 03.05.2021 г. 19:33 ч.

Източник: bnr.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x