INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ден на възстановяване на Българската патриаршия, Патриарх Неофит направи обръщение

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение за Деня на възстановяването на патриаршеското достойнство на БПЦ-БП, станало преди 67 години – на 10 май 1953 г.

Приветствайки се с пасхалния поздрав, пребъдвайки в радостта поради Христовото Възкресение, в четвъртата неделя след Пасха историческата ни памет ни връща към едно от най-радостните и важни събития в най-новата история на Православната ни църква – възстановяването на нейното патриаршеско достойнство. Днес ние се връщаме назад във времето, скоро след като православният ни народ бе изпитал облекчението от вдигането на печалната схизма и възстановяването на общението ни с всички православни църкви, когато оставаше да се направи само още една, последна крачка към възстановяването на историческата истина, като се признае за пореден път най-високото в православния свят патриаршеско достойнство, на което родната ни Църква се е радвала неведнъж в дългата си и превратна история и което поради различни исторически причини и обстоятелства несправедливо й е било отнемано.“, заяви в обръщението си Патриархът.

За негово светейшество „Богу е угодно това да стане факт при светителстването на приснопаметния наш предшественик, изтъкнат духовник и историк на Църквата, Светейшия Кирил, който за трети път в историята въздигна жезъла на древните български патриарси от Преслав и Доростол, Охрид и Търновград. Ето защо, 10 май 1953 г. ще остане завинаги в паметта на Църквата ни като една от най-светлите дати в нейната история, ден на радост, заслужена гордост и достойнство. Ден на паметта ни за едно събитие, в което като във фокус винаги ще се събират усилията на всички строители на Православната ни църква: от времето на светеца-покръстител Борис Първи Михаил до днес. Ден, в който всички ние – свещеноначалие, освещен клир и Божи народ на Българската патриаршия – ще отдаваме дължимото на нашите наистина велики и достойни предци.“, посочи Неофит.

За това негово светейшество отправи призива: „Нека свято пазим това вековно, най-високо достояние на Православната ни църква. Да бъдем единомислени, неизменно водени от духа на единството, „докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий,… до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13). Нека винаги да бъдем водени от онази божествена ревност по съграждането и мисията на Църквата Христова, която са ни завещали нашите предци, като във всяко наше лично и общо дело се водим от примера, завещан ни от тях – основателите и строителите на богохранимата Българска патриаршия, пожела Негово свейтешество.“

„По молитвите на Пресвета Богородица и всички просияли в светостта дивни Свои угодници от българския род Господ Бог да милва и спасява всички нас! За много и благословени години!“ – отправи благословия патриархът.

В катедралата „Св. Александър Невски“ днес тържествено беше почетена 67-ата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия. Тържественото богослужение беше оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение с духовници.

В края на богослужението митрополит Антоний прочете патриаршеското послание за този знаменателен ден за БПЦ. След прочитането на словото бе изпято и „многолетие за Българския патриарх, за Светия синод и за целокупния български народ“. Богослуженията бяха излъчвани и на живо в страница на Светия синод във Фейсбук.


Публикувано на 10.05.2020 г. 15:43 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: