INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

„Декамерон 2020“ – книги за оцеляване


30 съвременни български автори се включват в онлайн проекта „Декамерон 2020“ с около 100 творби. Това са едни от най-популярните разкази, излизали на български език през последните години, отбеляза пред „Хоризонт“ Александър Шпатов, част от екипа на Сдружението за градски читални, което поддържа библиотеката „ЧитАлнЯта“ в Градската градина на София.
С въвеждането на извънредното положение затворили „ЧитАлнЯта“ и докато четял „Декамерон“, която определи като „доста подходяща книга за сегашната ситуация“, Шпатов си помислил, че може да се направи тъкмо като стореното по времето на творбата.

„Както едно време хората бягат от града и почват да си разказват истории, така и ние сега, 2020 година, седем века по-късно, да съберем в един сайт хубави истории и да ги споделим за четене от всички хора, които в момента седят по домовете си имат нужда и от това – от литература.“

С проекта „Декамерон 2020“ литературата наваксва изоставането от театрите, концертните зали и галериите, които веднага след обявяването на извънредното положение са реагирали с онлайн инициативи, смята Шпатов.

„На сайта всеки автор си има страничка с колкото разказа е предоставил, а отделно има и файл за четене – все пак от екран се чете трудно, докато ако го имаш на лист е по-удобно, в който файл всеки автор е представен с най-популярния си разказ.“

“Цялата ни визия е със стоки от първа необходимост – „Русенско варено“, тоалетна хартия, подобни неща – идеята е да „дегизираме“ разказите като нещо, което наистина е ценно. Видяхте – почна изолацията, всички се юрнаха да купуват консерви, ориз, какво ли не. А не е само това“, коментира Александър Шпатов.

От проекта „Декамерон 2020“ апелират: ако читателят си хареса даден автор, да го подпомогне в трудните дни като си закупи негова книга и се запознае по-детайлно с творчеството му. За целта на сайта има линкове към страници на издателства.

Авторите са Деян Енев, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов, Мирослав Пенков. Почитателите на новата българска литература могат да намерят онлайн текстовете им, а също така и да свалят някои от най-популярните им разкази. Организаторите призовават да подкрепим писателите и издателите им, като поръча онлайн тяхна книга.

Александър Шпатов, който е един от организаторите на инициативата, също участва със свои творби:

„Цялата визуализация и корицата, която направихме, все с дефицитни стоки, защото в това време първото, което направиха хората, беше да се запасят с най-необходимото. Разказите не са най-популярни и се опитахме да ги дегизираме като нещо изключително важно и ценно и повече хора да посегнат към тях. Впоследствие те сами ще се убедят, че не всичко е консерви „Русенско варено“ и тоалетна хартия.


Публикувано на 16.04.2020 г. 13:06 ч.

Източник:bnr

Още по темата: