INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ДБ предлага: Мандат на главния прокурор 5 години и нов състав на ЦИК

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс.

Партията предлага да бъде намален мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години и прекратяване на мандата на сегашния състав на ЦИК.

„Демократична България“ иска обвинител номер едно да се избира от Народното събрание с мнозинство от три пети или 144-ма депутати, а не от Висшия съдебен съвет (ВСС), както е сега.

Мандатът на главния прокурор да бъде намален с две години, като текстовете предвиждат той да може да бъде освобождаван и по предложение на правосъдния министър или една пета от народните представители.

Съставът на ВСС също да бъде намален и той да бъде 15 вместо 24-ма души, като парламентарната квота се намалява на петима членове при 11 сега.

Поправките предвиждат още 11-членен прокурорски съвет, който ще назначава и освобождава прокурорите. Мандатът на този съвет също да е петгодишен и неговите членове да не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичането му.

Така прокуратурата ще бъде институция, защитаваща обществения интерес, посочват като мотив за тези промени от „Демократична България“.

В деловодството на НС е внесени проектът за промени в Изборния кодекс, според които трябва да има нов състав на Централната избирателна комисия, а мандатът на настоящата да бъде прекратен.

Предвижда се да отпадне квотният принцип при формирането на комисията и намаляване на членовете на ЦИК на девет души.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.04.2021 г. 17:59 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x