INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Даваме най-голям дял от заплатата за почивка

По-голямата част от българите не са успели да спестят пари по време на пандемията (58%). Но въпреки това 20% планират да инвестират в имоти, 10% в собствен бизнес, а едва 7% от българите планират да държат спестяванията си в банки. Това показва проучване на “Фератум” за нагласите на домакинствата в 12 страни.

В сравнение с 2020 г. доходите на домакинствата се повишават във всички държави, включени в проучването, и по-осезаемо в България, Хърватска и Румъния. Спадът в планираните разходи, наблюдаван миналата година, сега се обръща – 48% от хората планират да похарчат същото като миналото лято, а 14% смятат да харчат повече. Хората започват да разширяват покупките си от продукти от първа необходимост към дрехи и придобивки за домакинствата.

Българите планират да похарчат най-голям дял от месечните си доходи за почивка през лятото. Най-малък дял от заплатата си ще дадат за почивка жителите на Финландия, Швеция и Дания. Това е обяснимо тъй като заплатите в България са най-ниските в ЕС, и за да може човек да отиде на почивка трябва да задели по-голям процент от доходите си.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 10.06.2021 г. 10:17 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x