INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Държавата плаща таксите в два варненски университета

Снимка: БГНЕС

Два варненски университета са включени в регистъра на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването. Това са Технически и Медицински университети. Условието е студентът да има сключен договор с работодател за стаж за периода на обучението и за работа след успешното му завършване.

Четиринадесет специалности, които се преподават в редовна форма на обучение в Технически университет-Варна, влизат в регистъра – „Машиностроене“, „Машиностроителна техника и технологии“, „Производствен инженеринг“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Корабни машини и механизми“, „Корабостроене и морска техника“, „Индустриален мениджмънт“, „Инженерен дизайн“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“, „Автоматика и роботика“, „Електроника“, „Електротехника“, „Компютърни системи и технологии“.

В списъка на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение в Медицински университет-Варна, са „Медицина“, „Акушерка“, „Медицинска сестра“, „Медицински лаборант“ и „Рентгенов лаборант“.

Регистърът на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение, се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда. Той се актуализира всяка година, за да отговаря в максимална степен на потребностите от висококвалифицирани кадри за икономиката.

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 10.01.2022 г. 16:08 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x