INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Държавата обмисля спиране на социалните помощи за дърва и въглища

Снимка: iStock

Държавата обмисля спиране на социалните помощи за дърва и въглища за социално слабите. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов по време на днешния парламентарен контрол. Причината – проблемът с чистотата на въздуха. По думите му той вече води разговори със социалния министър Георги Гьоков за мерки в тази посока.

По отношение на битовото отопление, министърът посочи, че примери от Европа показвали как местни власти може да предприемат и по-сериозни мерки, за да се ограничи замърсяването на въздуха. В Полша, например, държавата, която е най-зависима от въглищата, местната власт е забранила изполването им за битово отопление.

Според Сандов роблемът с чистотата на въздуха у нас е в законодателството, а в прилагането му. „Българското законодателство за опазване на чистотата на въздуха е в тон с европейското, но проблемът е прилагането му“, допълни министърът. По думите му през следващия програмен период 2021 – 2027 г. ще бъдат заделени, ако програмата получи нотификация от ЕК, около 750 млн. лв. за подобряването на качеството на въздуха. Нов проект, който се очаква да стартира скоро, предвижда 47 млн. лв. национални средства за подобряване на качеството на въздуха у нас.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 28.01.2022 г. 16:28 ч.

Източник: Актуално

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x