INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Държавата плаща до 6 месеца минимална заплата на нает безработен

Държавата ще дава минимална заплата на нает безработен от бюрата по труда по програмата „Заетост за теб“.

Досега срокът беше 3 месеца. От петък ще са факт и други облекчения. Целта на промените е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните, обясняват от Агенцията по заетостта.

Ще се намали и ангажиментът на работодателите за запазване на 75% от новоназначения персонал за период равен на половината от периода на субсидираната заетост. Сега този срок бе за колкото време е получена помощта. 

Увеличава се и максималният размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател, спрямо списъчния си състав. Така до 10 души се допуска да наеме до 4 нови работника, а при 50 човека персонал още 20 лица. ЗА по-големите предприятия до 250 души се позволява по програмата да се кандидатства за 50 работника. А над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 100 лица.

Всички работодатели, които вече са подписали договори ще могат да сключат допълнителни споразумения за облекченията. 

Всички работодатели, които искат да се възползват от промените, но заявките им се обработват в момента, ще може да удължат срока на субсидирана заетост при сключването на договора, но за разкриване на допълнителни свободни работни места ще трябва да подадат нова електронна заявка, считано от 27 ноември.

За проекта да осигурени  160 млн. лв. от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.11.2020 г. 20:08 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x