INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Даниела Бобева: България не е в икономическа криза

„Мечтая си някой министър на финансите да каже не само хубавите новини, но и лошите. Свикнахме политиците през последните години да ни казват само хубавото, а да замитаме под килима лошото“. Това заяви пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, преподавател, вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

Според нея е добра новина състоянието на бюджета:

„Това, че не сме изтеглили толкова кредити, колкото е бил лимитът, означава, че сме прекалили с планирането на теглене на дълг. … Прекомерното теглене на дълг е толкова вредно, колкото да правим големи дефицити“.

Проф. Бобева коментира, че Бюджет 2022 не сме го виждали в цялост, а се представят само числа, хвърлени в пространството:

„Това е проблемът. Не можеш да планираш заплати, да говориш за увеличение на пенсии, без да имаш реалистична представа за това какво ще се случи следващата година“.

Тя сподели, че има две много сериозни съмнения към това, което каза служебният министър на финансите Валери Белчев.

„Не виждам в бюджетната рамка, която той представя, това да е бюджет на реформите. Това е бюджет на популистка инерция – да хвърлим някакви идеи за заплатите и пенсиите, но ако инфлацията ги изяде?“.


„Бюджетът е закон, той не е на Министерски съвет, а е на Народното събрание, което го приема. Парламентът ще може да изложи виждания, защото там е мястото, където да се формират приоритетите.

Бюджетът не е цел, а е средство за постигане на определени приоритети. затова трябва да чуем от НС какво искаме от този бюджет. Очаквам в парламента нещата да си дойдат на мястото“, каза още проф. Даниела Бобева и добави:

„Ние не искаме правителство, което не просто да оцелее тази зима, а ясно да ни каже какво точно ще се случва през следващата година. А ние имаме и бюджетна рамка за 3-годишен период. Ако се концентрираме само върху заплатите и пенсии, няма да стане тази работа“.

Проф. Бобева обобщи, че България не е в икономическа криза и подчерта, че няма агенция, която да прави прогноза за българската икономика и да дава спад за 2022-ра.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 14:09 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x