INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Д-р Сибила Маринова за незаконните трансплантации

Д-р Сибила Маринова за незаконните трансплантации: Това е едно огромно петно. „До този момент не бях чувала, че се случват такива неща”, каза още тя.

Над 1 000 са българите, които чакат за трансплантация у нас. На този фон от началото на годината донорските ситуации са едва седем. Заложници на болните си тела, на времето, болните преди дни се оказаха и жертва на нечии интереси.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че болница „Лозенец” е замесена в криминална схема за незаконни трансплантации на чужди граждани. И не само – избран пациент у нас е получил предимство пред други трима след нареждане „отгоре”.

Наричат тази проверка „проверка на откраднатите надежди”. В ефира на „Събуди се” темата коментира д-р Сибила Маринова – началник на отделението по реанимация в областната болница във Велико Търново и координатор по донорството. 

„Това е едно огромно петно върху донорството и трансплантациите в България. При всички случаи ще се отрази негативно. Надявам се да не загубим напълно доверието на хората”, посочи тя.

Според нея доверието в системата може да се върне с показване на това, че донорството спасява човешки животи. Трябвало да се каже и истината.

„Кой трябва да бъде наказан, ще преценят компетентните органи”, каза д-р Маринова. 

Като човек с дългогодишна практика в сферата на донорството тя беше категорична, че никой не ѝ се е обаждал или предлагал да извърши действия, в разрез с нормите.

„До този момент не бях чувала, че се случват такива неща. От пет години обяснявам, че българският закон е така направен, за да няма злоупотреби”, допълни координаторът.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.06.2021 г. 11:30 ч.

Източник: nova.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x