INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

СЗО: „Ремдесивир“ има от малък до нулев ефект върху оцеляването при COVID-19

Противовирусния препарат „Ремдесивир“ има от малък до нулев ефект върху вероятността пациентите, заразени с коронавируса, да оцелеят. Това показват изследвания на Световната здравна организация, цитирани от Би Би Си.

„Ремдесивир“ е сред първите препарати от началото на пандемията за справяне с коронавируса. Той беше предписан и на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като даде положителна проба за вируса.

Тестовете са включвали четири лекарства, които се очаква да помагат при справянето със симптомите на COVID-19. Сред тях е и хидрохлорохинът.

Производителите на лекарството от „Гилеад“ отричат резултатите на проучванията.

На 14 октомври българското правителство обяви, че ще отпусне 2,1 млн. лв. за закупуването на 2500 флакона „Ремдесивир“. Стойността на един флакон от медикамента е 345 евро без ДДС, уточни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в МС.

До момента в България са получени 2837 флакона „Ремдесивир“, които са били дарени. Те са разпределени по всички здравни инспекции в страната. До 12 октомври от тях са използвани 978 флакона.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.10.2020 г. 17:36 ч.

Източник: БТВ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x