INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Цялото японско правителство подаде оставка

Правителството на Япония в целия си състав подаде оставка, всеки от министрите подаде заявление до премиера на страната Шиндзо Абе, съобщава агенция Киодо.

На 28 август Шиндзо Абе неочаквано обяви намерението си да напусне поста заради обостряне на хронично заболяване. Той остана на поста до избора на нов шеф на кабинета. Днес и двете камари на японския парламент ще проведат гласуване и резултатите, от което ще бъде обявен нов премиер. Той ще назначи и нови ръководители на министерства.

Премиерът се избира с мнозинство от кандидати, номинирани от партиите. По правило това са партийни лидери. Така ръководителят на партията с по-голямата част от местата в парламента става министър-председател. Сега такава партия е Либерално-демократическата партия, а Йошихиде Суга стана неин председател на партийните избори в понеделник.


Вече е известно, че Кацунобу Като, който беше заместник на Суги, когато току-що пое поста на генерален секретар, ще бъде номиниран за поста на правителствен говорител, негов генерален секретар, тоест наследник на Суги.
Вицепремиерът, министър на финансите Таро Асо, външният министър Тошимицу Мотеги, олимпийският министър Сейко Хашимото, министърът на образованието и науката Коичи Хагиуда и държавният министър на земята и транспорта Казуйоши Акабане ще запазят своите постове

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.09.2020 г. 07:47 ч.

Редактирал : Георги Стоянов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x