INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Коронавирус: Защо Португалия се справя толкова добре?

Когато Португалия въведе извънредните мерки, в страната все още нямаше нито един смъртен случай, а заразените с коронавирус бяха едва 100. Именно затова днес Португалия се справя много по-добре, отколкото други държави, пише „Дойче веле“.

Когато нещата станат сериозни, португалците се сплотяват. Дотолкова, че социалистическият министър-председател Антониу Коща може да разчита на подкрепа дори от страна на консервативната опозиция.

„Пожелавам ви кураж, нерви от стомана и много щастие и късмет. Защото вашето щастие и вашият късмет са и наши“, заяви Руи Риу, председател на либералконсервативната Социалдемократическа партия. И увери премиера, че може да разчита на „пълно сътрудничество“ в борбата срещу пандемията.

Португалия се отбранява срещу коронавируса ефективно и сплотено, отбелязва в тази връзка „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и припомня, че в сравнение с други държави португалското правителство се задейства относително рано. Строгите извънредни мерки бяха въведени, когато в страната все още нямаше нито един смъртен случай, а заразените с коронавирус бяха едва стотина. Училищата, баровете и дискотеките бяха затворени още преди това, всички спортни събития бяха отменени, границата с Испания, където броят на заразените вече надминава 170 000, беше затворена. До момента починалите в Португалия, която има 10 милиона население, са 535. В Швеция, чието население също е около 10 милиона, починалите са вече над 900.

По Великден мерките бяха допълнително затегнати – хората бяха призовани да не напускат не само градовете, но и домовете си. Ограничителните мерки бяха удължени до 1 май, а президентът Марселу Ребелу ди Соза помоли португалците да останат дисциплинирани до края на април, „за да можем в края на месеца да обърнем страницата“.

Португалия трябваше да действа бързо най-вече заради здравната си система. Засега интензивните легла са достатъчно, подготвени са и две временни болници за заболели от COVID-19. Но иначе здравеопазването е в тежко състояние – заради икономиите, наложени след кризата отпреди десет години. Лекари, медицински сестри, модерна техника – всичко това не достига. Междувременно вече не може да се разчита и на приток на средства по линия на туризма. С помощен пакет от над 9 милиарда евро правителството се опитва да омекоти удара.

„Много опасен месец“

Късметът на португалците се състои в това, че първите случаи на коронавирус се появиха сравнително късно – в началото на март. Когато две седмици по-късно Испания и Португалия почти едновременно обявиха извънредно положение, испанската здравна система вече беше под огромен натиск, докато португалската все още се справяше с броя на заболелите. Така е и до днес – има достатъчно респиратори за пациентите, нуждаещи се от обдишване. Въпреки това португалският премиер предупреждава, че основания за спокойствие няма. По неговите думи април ще бъде „много опасен месец“.


Публикувано на 15.04.2020 г. 12:50 ч.

Източник: dnevnik

Още по темата: