INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЦИК: Още 1600 машини и 26 000 флаш памети трябват за изборите

Кадър: БНТ

1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14 ноември. Вече върви процедура по обществената поръчка, като до 24-ти се събират офетите. Това обясни в „Денят започва“ по БНТ Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

1600 машини са достатъчни, тъй като решихме да поставим второ устройство в секции с над 320 избиратели, за да сме спокойни и сигурни, взехме това решение, обясни Матева.

Няма санкции за избирателя, който не изпълни задължението си да гласува, категорична е Матева.

Смятаме, а е така и според Изборния кодекс, че избирателят, който гласува с машина трябва да има еднакви възможности с гласуващия с хартиена бюлетина. Така ще бъде направен софтуерът, че да има избирателят възможността да гласува за парламент, президент или за двата вида избори.

Матева е категорична, че ще има достатъчно време за доставка, тъй като изискването по поръчката е машините да бъдат от същия тип.

Ще има и втора обществена поръчка за модифициране на софтуера, логистиката и техническото обслужване на машините за гласуване.

Малко над 18 милиона лева са предвидени за двата тура, ако има евентуално втори тур на изборите за президент. В тези средства обаче не е предвидена сумата за новите машини. 9,5 милиона е максималната прогнозна стойност, като ще трябва да бъдат закупени и 26 000 флашпамети, допълни Матева.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.09.2021 г. 09:18 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x