INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Чужденци и дипломати масово са напуснали Северна Корея

Чуждестранни дипломати и хуманитарни служители масово са напуснали Северна Корея в последните месеци заради недостиг на стоки и „безпрецедентни“ ограничения в ежедневието заради пандемията, съобщава руското посолство в Пхенян, цитирано от Си Си Ен.

В изявление на дипломатическата мисия на официалната ѝ фейсбук страница се казва, че към момента в КНДР има само 290 чужденци, от които едва деветима посланици и четирима шарже д’афер. Страната са напуснали всички чуждестранни представители на неправителствени и хуманитарни организации.

„Не всеки може може да изтърпи безпрецедентнaтa тежест на пълните ограничения, острия недостиг на основни стоки, включително лекарства, и липсата на възможност за решаване на здравословни проблеми“, пише посолството в поста. В него се отправят и благопожелания към 38 чужденци – техни колеги, по повод изтичането на карантината им в Китай след завръщането им от Северна Корея.

Преди пандемията Русия имаше едно от най-големите дипломатически представителства в Пхенян, но сега то е драстично съкратено, съобщава Си Ен Ен.

Границите на Северна Корея са блокирани от месеци в опит да се спре настъпването на пандемията.

Държавната авиокомпания Air Koryo лети до руския град Владивосток, но от месеци полетите са спрени. Това прави напускането на страната изключително трудно. През февруари 2020 г. група руски дипломати и семействата им пътуваха над 34 часа в опит да напуснат страната, като в един етап от пътя те трябваше да бутат ръчно дрезина, натоварена с възрастни, деца и багаж.

Според експерти севернокорейският вожд Ким Чен Ун е решил да прекъсне почти всички връзки на страната със света в опит да спре настъпването на коронавируса, тъй като капацитетът на здравната система не би могъл да се пребори с това, допълва американската телевизия.

Засега тези мерки може би дават резултат, тъй като няма данни за голяма вълна от COVID-19 в Северна Корея. Експерти обаче се съмняват в твърденията на Пхенян, че не е регистриран нито един случай.

Чуждестранните представители в Северна Корея са ценен източник на информация за ситуацията в страната. Сега този източник почти пресъхва.

Руското посолство дава малко повече светлина върху обстановката. Посланик Александър Мацегора наскоро заяви, че в хранителните магазини стоките свършват след решението на Пхенян да спре почти напълно вноса от септември. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.04.2021 г. 16:46 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x