INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Чудотворна икона събра стотици вярващи в Роженския манастир

Стотици миряни се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица Вратарница (Портаитиса) в Роженския манастир.

Всяка година вторият ден от Светлата седмица е посветен на чудотворния образ на Божията майка, който се намира в светогорския манастир Иверон и чието копие притежава Роженският манастир „Рождество Богородично“.
Именно това е денят, в който в края на X век иконата се появява във водите на морето на Иверския манастир и е приета от монасите по указание на Божията майка.

„Роженският манастир получава копие на чудотворната икона през 1790 година, във времето, когато светата обител е под грижите на Иверския манастир“, разказа Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

„Това е едно от старинните копия на тази икона, която е прославена с чудотворство, с благодатна помощ и с много зарадвани човешки сърца, които са идвали при нея“, допълни митрополитът.

„Чудесата на иконата са много. Едни от най-честите молитви, отправяни пред образа на Божията майка, са от родители, които имат проблеми със зачеването. Много рожби са придобити след молитви пред иконата, много от тях са и кръстени след това тук“, разказа още митрополит Серафим.

„Като най-голямо чудо обаче владиката определи вярата, която придобиват хората, които са се докоснали до иконата. Много хора споделят, че след преклонение пред тази икона и молитви пред нея, чувстват голяма промяна в себе си и преосмисляне на вярата, което променя живота им в отговор на тази вяра“, посочи Дядо Серафим.

На вчерашния празник Неврокопският митрополит Серафим отслужи в манастира света Литургия, след която множеството вярващи се включи в лития с чудотворната икона до храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където бе отслужен водосвет. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 04.05.2021 г. 18:41 ч.

Източник: monitor.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x