INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Четири банки започват отпускането на безлихвени кредити за физически лица

Българската банка за развитие /ББР/ подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19. Това са „Инвестбанк“, „Интернешънъл Асет Банк“, „Общинска банка“ и „Първа инвестиционна банка“, съобщиха от ББР.

Програмата цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева.
Първата банка, която започва приема на документи в понеделник, 27 април, е „Общинска банка“.

След сряда, 29 април, ще могат да кандидатстват по програмата и клиентите на „Инвестбанк“. „Интернешънъл Асет Банк“ ще разглежда документи от 4 май, а „Първа инвестиционна банка“ – от 5 май.

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити е приета с Решение на МС 257 от 14 април 2020 г. като част от кризисните мерки на българското правителство в защита на самоосигуряващите се и наетите по трудово правоотношение, се напомня в прессъобщението. Партньори в нея ще бъдат 12 търговски банки, които ще отпускат безлихвени кредити до 4 500 лева наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Заемите ще са необезпечени и по тях няма да се дължат такси, комисионни и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.


Публикувано на 24.04.2020 г. 20:30 ч.

Източник: novini.bg

Още по темата: