INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Честит рожден ден на примата на българската естрада: Лили Иванова на 82

На 24 април рожден ден празнува Лили Иванова. Примата на българската естрада става на 80 годиниЛили Иванова е синоним на професионализъм, феноменален талант, целеустременост и отдаване на публиката. Тя е на върха повече от половин столетие  – хулена и възвеличавана.

Лили Иванова е родена в град Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна. По-късно работи като медицинска сестра.

От 1961 г. развива непрекъсната изпълнителска и концертна дейност, записва песни и албуми. Следват редица медийни изяви, участва в телевизионни програми, снима се във видеоклипове. В знак на уважение за приноса ѝ към българската популярна музика е наричана „Примата на българската естрада“.

Спивание ЕваПървия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата ѝ песен е „Витоша” по музика и текст на Михаил Манолов. Следват „Адажио” по музика на Ангел Заберски и аранжимент на Иван Пеев и “Събота вечер” с музиката на Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев.

По-късно идва признанието и от българската публика по време на концерт в зала Универсиада, където Лили Иванова е поканена за подгряващ изпълнител на рок група “Северните тигри” и Джейн Сверт. Публиката дълго вика на бис името на Лили и създава прецедент, превръщайки изявата ѝ в по-голям акцент от основните изпълнители.

През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – орден „Стара планина” I-ва степен за големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика.

Лили Иванова е първият и единствен български изпълнител със самостоятелен концерт и собствен репертоар в историческата зала „Олимпия” в Париж, Франция, проведен на 9-и януари 2009.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.04.2021 г. 07:11 ч.

Източник: dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Таня Николова
Таня Николова
1 month ago

Моля, предайте на Вечната Лили посланието, което получих на 24.4.21 в 20 ч. за нея, докато гледах „С песните на Лили“ по БНТ: Лили Иванова е дошла тук на земята от рая, за да раздава обич и радост на хората чрез песента и гласа си, и пак в рая ще се върне, когато Бог я призове. На практика тя няма възраст, защото е вечно млада душа на дете, търсещо закрилата и любовта на мъж, но е благословена да има обичта на публиката, която ще я изпрати на крака и с аплодисменти в последния си дъх, пееки на сцената. Вечната Лили… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x