INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Министърът на отбраната откри нов Център по кибероперации в Морско училище Варна

снимки: МО

Модерен център по кибероперации откри във Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. На церемонията присъства и командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров представи мултифункционалните възможности, с които центърът разполага за обучение на курсантите и студентите и за провеждане на киберучения и тренировки. Той посочи, че се търсят възможности за интегриране на центъра в системата за киберподготовка на НАТО.

Центърът по кибероперации разполага с четири многофункционални специализирани компютърни лаборатории с общо 52 работни места. В него са оборудвани лаборатория за изследване и изучаване на компютърен хардуер и специализиран кабинет за работа с класифицирана информация и криптографски средства, използвани в Министерството на отбраната, Българската армия и НАТО

Флотилен адмирал Медникаров благодари на министър Каракачанов за подкрепата за развитието на Висшето военноморско училище и го увери, че ръководството ще създаде максимални условия за качествена подготовка на обучаемите. Той връчи на министъра на отбраната реплика на меча на хан Кубрат.

В лабораториите и кабинетите на центъра ще се провежда ежедневен учебен процес за осигуряване на специализирани дисциплини, включени в учебните планове на специализациите „Кибероперации“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за курсанти и специалностите „Киберсигурност“ и „Информационни и комуникационни технологии“ за студенти.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.02.2021 г. 20:17 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x