INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Цената на петрола падна под 15 долара

Цените на петрола паднаха до най-ниската си стойност от над две десетилетия на фона на коронавирусната световна криза, предават световните медии. 

Цената на суровия петрол в САЩ падна почти с 20% до под 15 долара при ранната търговия в понеделник – най-ниската му точка от 1999 г. насам. Сривът идва, след като запасите продължиха да нарастват поради драстичното свиване в търсенето вследствие на пандемията Covid-19. 

Миналата седмица цената на американския петрол се сви до 18-годишно дъно, когато пазарите осъзнаха, че рекордното намаление на производството на ОПЕК+ не е достатъчно, за да компенсира загубата на търсене.
Фючърсите на глобалния показател Брент пък паднаха с 1.6% до 27.63 долара за барел.

“Не отне много време пазарът да признае, че сделката за ОПЕК+ в сегашния си вид няма да бъде достатъчна за балансиране на петролните пазари”, казва Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp, цитиран от CNN. Той обаче добави, че Русия и Саудитска Арабия намекнаха за още съкращения на производството, което може да подкрепи цените.


Публикувано на 20.04.2020 г. 17:18 ч.

Източник: Economic

Още по темата: