INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Българите, блокирани на летището в Париж, се завърнаха в България

73-мата сезонни работници кацнаха на летището в София малко след 15 часа днес. Цялата група не беше допусната на територията на Франция.

Групата беше пристигнала във Франция на 5 май. Те обаче не бяха допуснати от властите в страната с мотивите, че не отговаряли на всички условия.

След завръщаните си у нас, много от сезонните работници са изнервени и притеснени. Те разказват за лошото отношение от страна на френските власти към тях.

„Аз чукам на вратата, полицайката идва, крещи – аз им разбирам, просто не мога да им отговоря. Взеха ни телефоните. В момента даже мобилният ми телефон е счупен. Това е нещо невъзможно. Да ни тормозят, да ни блъскат, да ни дадат като кучетата, по едно парченце хляб“, разкриват разстроените работници.

Малко след като групата е откарана в център за временно настаняване край парижкото летище, те е трябвало да се разделят със своите вещи и смартфони. „Нито ни казват къде отиваме, нито нищо. Взеха ни телефоните, парите и всички документи. От три следобед до три през нощта – нито вода, нито ядене“, споделят още потърпевшите.

„Взеха лекарствата на братовчедка ми. Попитах за моите, но те отказаха и ги счупиха с краката си точно пред мен“, добавя една от жените.

Те били принудени да подпишат документи, чието съдържание не разбирали, а всъщност се оказва, че подписали връщането си в България. Българите споделят, че само преди няколко дни, друга група, със същата фирма е пристигнала успешно на френска земя и вече работи на ягодовите полета.

„На трети пътуваха 40 човека, заминават със същите документи, на 4-ти и пети вече са на работа. Ние заминаваме на пети сутринта, в 09:10ч. слизаме на аерогарата, спипаха ни и ни казаха – документите ви са фалшиви“, разказват работниците.

Всички са категорични, че ще търсят правата си по съдебен път. При пристигането си у нас те преминаха проверка на здравословното състояние и ще трябва да останат 14 дни под карантина.


Публикувано на 07.05.2020 г. 21:21 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: