INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Бушуващите горски пожари в Украйна достигнаха едва на километър от Чернобил.

Пожарът е засегнал голяма площ, според експерт от „Грийнпийс“.

Бушуващите повече от седмица горски пожари в Украйна достигнаха на едва километър от печално известната атомна електроцентрала „Чернобил“. Експерти по околната среда се опасяват, че пожарите може да влязат в контакт с радиоактивната пепел на земята и да я разнесат към столицата Киев, която е на около 100 км южно оттам. Засега украинските власти твърдят, че радиационните равнища в района на пожарите са в допустимата норма. Експлозията на ядрения реактор в АЕЦ Чернобил през 1986 г. се смята за най-тежката ядрена катастрофа в човешката история.

„Трябва да отбележа, че засегнатата площ от пожара е огромна. Дори мога да кажа, че това е най-големият пожар, който някога е горял в този район. Радиоактивните частици остават в гората, а това означава, че по време на пожар, заедно с дима и пепелта те се разнасят от вятъра“, каза Рашид Алимов от „Грийнпийс“ – Русия.


Публикувано на 14.04.2020 г. 16:55 ч.

Източник: nova.bg

Още по темата: