INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Български моряци не могат да се приберат у дома заради COVID-19

Коронавирусът постави в  капан и моряците. Още в средата на март големите транспортни морски компании се наложи да преминат на авариен режим на работа и забраниха смените на моряци. Така всички, които тази заповед заварва на кораб остават там, а другите –  за дълго на брега.

За да си моряк трябва да си малко луд, но много отговорен. Така описва работата си 32-е годишният варненец Деян Иванов. Намираме го докато  прекосява Атлантическия океан за 5-ти път в рамките само на месеци.

Той е втори помощник-капитан на танкерен кораб, който превозва суров петрол. Целият екипаж е 29 души. И те са само капка в морето. По информацията на Международната асоциация на корабоплаването, в Световния океан  над един милион моряци работят на търговските кораби. Всеки месец около 100 000 от тях стъпват на брега, а нови екипажи заемат местата им. Миналият месец, обаче не мина по план. Една смяна попада в своеобразен капан заради коронавируса – и  така за моряците, работили с месеци, сушата се оказа само химера. Новината застига Деян на американска земя.

“Трябваше да сляза на 10 март. Компанията отказа да направи тези смени, за да не поставя в риск нашето здраве и разбира се в тази ситуация, ако аз имах избор, бих отказал да сляза от Америка понеже това означава 3 полета минимум. Съответно рискът за зараза дори да пренеса този вирус е много по-голяма и да поставя в риск всички около мен”, казва Деян.

Малко преди и за кораба на Деян да бъде въведена пълна забрана за смяна на екипаж, на борда се качват 3-ма нови колеги. Един от тях развива  симптоми за коронавирус.

Тримата нови прекарват половин месец в каюта без прозорци и получават закуска, обяд и вечеря пред вратата, за да се избегне всякакъв контакт. От време на време оставяли тази врата отворена, за да проветряват. На 13-тия ден лекари тестват моряците за COVID-19. Всички резултати са отрицателни.

Тревогата отминава. Но временно. До следващо пристанище и поредните 14 дни очакване. Междувременно корабът се отдалечава и много скоро ще е извън обсега на хеликоптерите, разказва Деян. Така, ако някой се разболее, до него много трудно може да стигне медицинска помощ. Лекарствата на кораба също са в ограничено количество.

По море се осъществява около 90% от световната търговия. Така  че и моряците може да се каже, че са на първа линия. Тяхната мисия е  спасяването на световната икономика, която вече боледува сериозно.

Сега корабът пътува към Англия, а след това към Холандия. Не се знае дали до тогава ще падне забраната за смяна на екипажите.

Изисква се и голяма устойчивост на организма. За тези 6 месеца Деян е местил стрелките на часовника над 40 пъти. А от другата страна на Хоризонта го чакат близките . 25-годишната Евгения чака мъжа си. Морякът заминал, когато тя била бременна в 3-ти месец. Договорът му изтекъл още началото на април. Така планът бил да е до Евгения много преди раждането.


Публикувано на 13.04.2020 г. 11:00 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: