INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България вече е с под 7 милиона население

България вече е с население по-малко от 7 милиона жители. Това сочат данните на националната статистика. Според заместник-председателя на НСИ Диана Янчева причините тенденцията за намаляване на населението не е от скоро.

Тенденцията за намаляването на населението на България не е от вчера. Всяка година намаляваме с по 40 000-50 000 души. Това се дължи на по-ниската раждаемост, по-голямата смъртност и миграцията. Демографските тенденции са обратими. Трудно се обръщат, но не е невъзможно“, коментира Янчева в ефира на „Здравей, България“.

По думите ѝ, броят на българите в страната може да се увеличи с по-висока раждаемост и повече възможности за професионална реализация на младите хора. Янчева е поясни, че статистическият институт следи и ситуацията с разпространението на коронавируса и смъртните случаи вследствие на заразяването с него. „Засега няма тревожни данни. Смъртността не е по-голяма от миналата година“, обясни Янчева.

Тя допълни, че от днес стартира пробно онлайн преброяване на населението. Това ще става през интернет страницата на НСИ.


Публикувано на 20.04.2020 г. 15:39 ч.

Източник: Dariknews

Още по темата: