INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Българинът одобрява мерките и действията на щаба, но търпението му намалява

Висока тревога от разпространението на коронавируса и подкрепа за щаба и правителството, но и намаляващо търпение на българите – това са основните изводи от социологически сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 915 души чрез телефонно интервю между 21 и 23 април.

Проучването отчита, че тревогата за болестта у нас остава все още висока, но все пак се регистрира спад на стойностите ѝ. Расте обаче значително тревогата за работното място.

Одобрението за действията на правителството се запазва силно, макар и вече не в много високите стойности, регистрирани в началото на извънредното положение. Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло. Докато в средата на март 87% от българите са били убедени, че се справяме по-добре от другите страни в ЕС, в средата на април този процент е 93.
Вероятно и заради този успех и отчетливо ниските нива на заболеваемост у нас, расте и нетърпеливостта за облекчаване на мерките, особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете.

Ако през средата на март 66% от българите са смятали мерките на щаба и правителството за достатъчни, в средата на април този процент е 62%. Сериозен скок обаче има на хората, които определят мерките като прекалени – 28% сега, при 17% в средата на март. В момента едва 2% от българите определят мерките като недостатъчни, при цели 15% в средата на март.

Според мнозинствата, моментът за сериозна демобилизация все пак още не е дошъл, но те не биха желали и удължаване на извънредното положение след средата на май. Обществото вече оценява по различен начин различните мерки. Хората очакват ясна работа на държавата за запазване на икономиката, а мерките досега се оценяват като не достатъчно ефективни и работещи.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/04/24/bylgarinyt-odobriava-deistviiata-na-shtaba-no-tyrpenieto-mu-sreshtu-merkite-namaliava.447302


Публикувано на 24.04.2020 г. 15:46 ч.

Източник:dnes

Още по темата: