INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България има най-малко медицински сестри в ЕС

Интересно е проучването на Евростат, публикувано днес по повод Международния ден на медицинските сестри, който се отбелязва в цял свят на 12 май. Това е годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл, английска медицинска сестра, статистик и обществен деятел, станала известна с пионерската си работа в областта на медицинската грижа по време на Кримската война.

Медицинските сестри, лекарите, санитарите и всички здравни работници, които всеки ден са в първите редици за борбата с коронавируса, вече са новите герои на света. Медицинските сестри са особено ключови в тази борба, като именно те са тези, които наблюдават пациентите, прилагат лечението им, окуражават и успокояват. Същевременно те са и най-застрашени от новата инфекция.

В ЕС процентното отношение на медицински сестри и акушурки към общия лекарки състав е средно 2,2%

Първа, е Германия, където този процент е 3.4% от заетите са в тази сфера, следвана от Финландия, Белгия и Ирландия. В дъното на класацията преди България са Люксембург, Латвия, Унгария, Кипър и Естония.

За съжаление България е най-неподготвена сред всички страни в ЕС за епидемията от тази гледна точка, като у нас медицинските сестри и акушерките са едва 1.1% от всички работещи.


Публикувано на 12.05.2020 г. 16:18 ч.

Автор:Г.Стоянов

Още по темата: