INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България е сред петте страни в ЕС, където заразата още не намалява

ет държави от Европейския съюз още не са преминали пика на заразени с новия коронавирус и България се отличава сред тях като единствената, която продължава да отчита видимо увеличаване на случаите.

Останалите са Румъния, Полша, Швеция и Великобритания, но при тях по-скоро има стабилизиране на броя на новите случаи през последните две седмици.

Това заяви днес пред комисия в Европейския парламент Андреа Амон, директор на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC). Организацията следи всичките 27 държави от ЕС плюс Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Във видеоконферентната връзка след уточнението за петте страни Амон заяви, че „към събота, изглежда, първоначалната вълна от разпространяване в Европа е преминала пика си“ и че в 22 страни има „значително намаляване“ на случаите.

Според нея данните към 23 април показват, че в сравнение с две седмици по-рано мерките за социално изолиране и призивите хората да останат по домовете си са намалили с 45% предаването и случаите на COVID-19. Но Амон предупреди, че честотата им все още е висока и „не бива да сваляме гарда“.

„Това е маратон, а не спринт. Той няма да приключи скоро и трябва да сме подготвени за това психически“, каза още директорът, цитирана от италианската агенция АНСА. Един от най-належащите въпроси, допълни тя, е да се изясни със сигурност дали наличието на антитела у вече заразени автоматично означава, че те са изградили имунитет срещу коронавирса.


Публикувано на 04.05.2020 г. 15:59 ч.

Източник: dnevnik

Още по темата: