INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

БСК е против прехвърлянето на 100 млн. лв. помощ от ЕС към Фонда на фондовете

От Българската стопанска камара (БСК) са категорично против решението на правителството да прехвърли 100 млн. лв. безвъзмездна помощ за българската икономика от Европейската комисия към Фонда на фондовете.

Във фонда тези пари ще се раздават като кредити с пазарна лихва, а целта беше средствата да се използват безвъзмездно като оборотен капитал по европейската инициатива REACT-EU.

Трансферът на безвъзмездни помощи за бизнеса в програма за гарантиране на кредити е в противоречие с целите на REACT-EU, а именно – желанието за бърз отговор на нуждите от ликвидност в засегнатите компании, и ще забави преодоляването на негативните ефекти от кризата, заяви зам.-председателят на стопанската камара Томислав Попдончев. Той посочи, че към момента е усвоен едва една трета от ресурса за портфейлни гаранции на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете.

„За нас е непонятно защо е необходимо добавянето на още сто милиона и то от средства, които са предвидени като безвъзмездна подкрепа за бизнеса, да бъдат прехвърлени отново за портфейлни гаранции, като там така или иначе има достатъчно ресурс, който очевидно не се усвоява“.

Блиц анкета на работодателската организация, проведена сред компаниите, показа икономическата нецелесъобразност на решенията на правителството. Половината от бизнеса твърди, че не би се възползвал от средствата под формата на кредити.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 04.07.2021 г. 09:03 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x