INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

БСК: 80% от анкетираните отчитат влошени икономически показатели

Бизнесът очаква по-бързи и адекватни мерки за подкрепа в условията на криза, показва проучване на Българската стопанска камара, проведено тази седмица.

Повече от половината предприемачи изпитват затруднения при погасяването на банковите кредити след изтичането на банковия мораториум.

80 на сто от анкетираните отчитат влошени икономически показатели за компаниите си.

Половината от участниците в проучването прогнозират, че ще успеят да се възстановят икономически до края на 2022 година, а 18 на сто – още до края на тази година. 0,4% декларират, че са прекратили дейността си.

74 на сто от анкетираните разчитат на мерки за подкрепа на заетостта, а 68 процента се нуждаят от ликвидна подкрепа.

Като предложение за подобряване на държавната подкрепа от бизнеса посочват ускоряване на процеса и намаляване на бюрокрацията по предоставяне на помощта, отлагане или опрощаване на местни данъци и такси, запазване на по-ниската ставка на ДДС за ресторантьорския бранш.

Голяма част от анкетираните очакват удължаване срока на действие на съществуващите мерки и правят конкретни предложения за промяна, така че по широк кръг от фирми да могат да се възползват от тях.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.04.2021 г. 14:41 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x