INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Брюксел отново повдига въпроса за US визите

Представители на ЕС и САЩ ще обсъдят утре в Лисабон въпроси от областта на сигурността, сред които и визовата реципрочност, съобщи Еврокомисията.

Неин говорител отбеляза, че това ще бъде първата среща между зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас и еврокомирасите по вътрешните работи Илва Йохансон и по правосъдието Дидие Рейндерс с представители на новото правителство САЩ.

През март Европейският парламент предаде ЕК на съд заради липсата на визова реципрочност със САЩ, които продължават да налагат изискване за визи на гражданите на четири страни от ЕС – България, Румъния, Хърватия и Кипър.

По данни на комисията от края на м. г. за първи път се отчита спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10%, при изискване отказите да бъдат под 3% от подадените заявления. При Кипър делът на отказите се задържа под 3%, а при Хърватия е спаднал на 4%.

ЕК обяснява отказа си да предложи временно връщане на визите за граждани на САЩ с продължаващите преговори с Вашингтон и с опасението си, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.06.2021 г. 08:43 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x