INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Учени: Британската мутация на коронавируса навярно е много по-смъртоносна

Британската мутация B.1.1.7 е навярно с между 30% и 70% по-смъртоносна от първоначалния щам на коронавируса и по-често води до хоспитализиране на заболели. Това гласи оценката на британски учени, публикувана преди броени дни от правителството в Лондон, пише „Дойче Веле“, цитирано от Vesti.

Те стигнали до заключението си след анализ на няколко студии, изследващи британския вариант. Учените признават обаче, че трябва да се проведат още по-масови изследвания на случаи с починали заболели с COVID-19, за да се стигне до окончателен извод.

Според оценката им, британската мутация се разпространява с 35% – 45% по-бързо от други щамове.

Според „Ню Йорк Таймс“ британският вариант B.1.1.7 междувременно е доказан в поне 82 държави. Проучване от началото на този месец показа, че той се разпространява в САЩ толкова бързо, че броят на новите инфекции от този щам се удвояват на почти всеки 10 дни.

Все още не е съвсем ясно защо британският вариант може да е по-смъртоносен. Учените допускат, че в организма на хората, заразени с него, се съдържа много по-голямо количество на вируса, отколкото при останалите заболели, което би могло да води до по-тежки форми на заболяването. В документа, публикуван от британското правителство, обаче се подчертава, че като цяло рискът от смърт при инфекция остава нисък.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.02.2021 г. 21:25 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x